Citrusové parfémy: Kdy je nosit a jak účinkují

 Citrusy patří mezi oblíbené ingredience osvěžujících letních drinků, ale i parfémů. Jejich lehká vůně přináší pozitivní náladu a energii a pomyslně nás vtáhne do příjemného chladu zelených exotických hájů. Kdy se do nich obléct, abychom předešli společenskému faux pas, a jakou ingredienci vybrat?

Kam nosit parfémy s citrusovou vůní?

Citrusová je skvělá unisexová vůně, kterou neurazíte na obchodní schůzce ani při každodenním nošení. Ocení je jak ženy, tak i muži. Díky osvěžujícímu tónu je ideální zejména v letních parných dnech, ale neuděláte chybu, když se jí navoníte také třeba v zimě. Nicméně pokud se chystáte na zahradní párty, do divadla nebo jen tak na procházku, doporučujeme se obléknout právě do ní.

Aroma těchto vůní je nejsilnější hned po nástřiku a postupem času zaniká. Mějte proto flakonek s sebou v kabelce, abyste se mohli v případě potřeby navonět. Mezi nejlepší citrusové parfémy pro ženy patří například Il Sentiero degli Déi od Nobile 1942, které v překladu znamená stezka bohů a odkazuje k pěšině na pobřeží Amalfi, které je známé právě pěstováním citrusů. V jeho složení najdete kromě nich i pižmo, jasmín, kosatec či růži.

A jaké jsou účinky citrusových vůní na psychiku? Přináší především osvěžení, kterého v létě není nikdy dost, dodávají energii v parném dni a zlepšují náladu. Pokud tedy letní horka snášíte špatně, citrusové parfémy vám rozjasní den.

citrusovy-parfem

Inspirací této svěží citrusové vůně bylo proslulé italské pobřeží Amalfi.

Není citrus jako citrus: Tóny citrusových vůní

Stejně jako si vychutnáme různé druhy ovoce, tak i v případě citrusových parfémů si můžete vybrat přesně tu, která vám bude vonět nejvíce. Některé typy jsou spíše sladší, jiné naopak hořčí – záleží na složení parfému. Mezi nejčastější ingredience citrusových parfémů pro muže i ženy patří:

  • limetka s osvěžujícím aroma navozujícím pocit čerstvosti a svěžesti,
  • bergamot s jemným kořenitým podtónem,
  • yuzu se sladkou až nahořklou vůní,
  • pomeranč s antidepresivními účinky,
  • grapefruit s nahořklou vůní navozující pocit výjimečnosti,
  • citron se sladko-kyselým podtónem,
  • verbena s pronikavou, dlouhotrvající vůní,
  • kumquat s exotickou, pronikavou vůní a mnoho dalších.

Přečtěte si také: Jak správně vybrat parfém

parfem-yuzu

Vyzkoušejte parfém s výtažkem z yuzu a mořské soli, který máme ve VAVAVOOM exkluzivně a který propojuje japonskou a evropskou kulturu. 

 

Jak jsme již zmínili, citrusy ucítíte hned ze začátku, protože jsou obsaženy zejména v hlavě parfému. Díky tomu vám ale ihned pozvednou náladu a vy budete vypadat optimističtěji. 
 

Oblékněte tu pravou vůni pro vás

Pokud si ale na citrusových vůních příliš nezakládáte, můžete si sobě nebo svému partnerovi vybrat z řady parfémů jiných vůní, které vám budou po chuti… vlastně po čichu. Tady jsou některé z nich.

  • Sofistikované chyprové vůně najdete v různých variacích: od ovocných přes květinové po aromatické vůně. Jsou tajemné a zanechávají za sebou nezapomenutelnou auru, a tak díky nim vystoupíte z davu.
  • Impozantní dřevité vůně vás zavedou do světa pokácených stromů, spáleného dřeva a stromové kůry. Hřejivé a smyslné složky nastartují kreativitu. 
  • Květinové vůně patří mezi nejpočetnější kategorii díky velkému množství možných ingrediencí. Mohou se skládat z několika různých květin, a tak šířit vskutku ojedinělý zážitek. Objevte třeba oblíbený parfém pro muže Love at First Sight od Une Nuit Nomade.
  • Pokud máte rádi jídlo, pak vám neměly uniknout gurmánské parfémy. V jejich složení najdete sladké, slané i pikantní tóny, které podráždí každý mlsný jazýček a působí velmi důvěrně a optimisticky.
  • Kořeněné vůně vás zavedou do exotických končin, a proto patří mezi oblíbené kategorie dámských vůní. Nejčastěji se při jejich výrobě používá pepř, hřebíček nebo muškátový oříšek, které mají příjemný hřejivý charakter ideální na rande nebo letní večery.

Ve VAVAVOOM najdete parfém, který k vám bude pasovat. Ale pokud si nevíte s výběrem rady, ozvěte se nám nebo se stavte v našem kamenném butiku a my vám rádi poradíme.


 

Zdroje fotografií: VAVAVOOM, Depositphotos