Niche parfémy: Jedinečnost v každé kapce

Pokud jste milovníky všech možných vůní a bez jejich doprovodu odmítáte opustit domov, niche parfémy budou něco pro vás. Teda pokud hledáte něco ojedinělého, mimořádného a jednoduše výjimečného. Niche vůně možná nejsou pro každého, ale jakmile je jednou vyzkoušíte, k těm běžným už nebude cesty zpět. Vstupte do světa niche a nechte se pohltit.

Co jsou niche parfémy?

Niche parfémy jsou určené pro všechny, co se nebojí s vůněmi trochu experimentovat a vystoupit z řady. Slovo „niche” [niš/nýš] pochází z francouzštiny a dalo by se přeložit jako výklenek. Za tímto významem se ukrývá bohatý svět nenapodobitelných a osobitých vůní, které zaujaly hrdý postoj na parfémovém trhu. 

Navíc se nejedná o žádnou převratnou novinku. Niche parfémy totiž využívají vzácné a originální ingredience z různých koutů světa, a vracejí se tak zpět k tradičnímu parfemářství. Jejich výroba je často zahalena tajemstvím a předává se z generace na generaci nebo pochází z dílen drobných a mnohdy ne tak nápadných parfemářských domů. Zároveň se jejich výroba neřídí módními trendy, ale každý z parfémů nese příběh, které chce samotný parfémář prostřednictvím vůně sdělit.

Jaké jsou ingredience?

Aby byl parfém skutečně niche, musí být niche také kombinace ingredience, ze kterých se skládá. Někdy mohou být poměrně obyčejné, jindy zase opravdu výjimečné a netradiční. Často se pracuje třeba s takovými složkami, jako je kosatec, bergamot nebo cedr, ale můžeme se běžně setkat třeba i s kadidlem, tabákem nebo koriandrem.

Některé parfémy klidně tvoří jen tři ingredience, jiné zase složitější kombinace mnoha z nich. Ve všech případech však jde vždy o neotřelé a originální vůně, které vás i vaše okolí zaujmou na první dojem.

Jak dlouho vydrží niche parfém?

Opravdu dlouho. Oproti běžným mainstreamovým vůním často stačí jen kapka a pocitu výjimečnosti si můžete užívat celé hodiny. Navíc vám celý flakon niche parfému vydrží klidně i 2–3x déle než ten běžný. Právě díky své výdrži, vzácným ingrediencím a ruční výrobě je však cena niche parfémů nastavena o něco výše. Máte ale jistotu, že platíte za skutečnou kvalitu a také nenapodobitelný zážitek.

Jak vybrat niche parfém?

Pokud do světa niche vstupujete jako úplní nováčci, můžete se cítit trochu ztraceně. Přece jen se před vámi najednou objeví nespočet nových a dosud neznámých značek v osobitých flakonech a ze složek, o kterých jste nikdy předtím neslyšeli. Možná vás také překvapí skutečnost, že na rozdíl od mainstreamových vůní se ty niche ve většině případů nerozdělují na dámské a pánské, ale často jsou spíš unisex. O výběru tak rozhoduje pouze váš nos a vnitřní pocit.

Proces výběru možná bude chvíli trvat a bude vyžadovat návštěvu kamenného butiku VAVAVOOM, ale na konci této cesty vás čeká euforie z nalezení vůně, která k vám bude dokonale pasovat. Existuje však ještě jedna varianta, a to pořídit si set vzorků, díky kterému se se světem niche seznámíte ještě důkladněji. Tyto sety nabízíme ve variantě 4 nebo 8 vůní dle vlastního výběru nebo ve variantě největších parfémových bestsellerů všech dob.

Nejlepší niche parfémy ve VAVAVOOM

Výběr parfému je zcela individuální a subjektivní záležitost a co voní jiným, nemusí vonět vám. Naštěstí je opravdu z čeho vybírat a jsme si skoro jistí, že ten pravý niche parfém na vás někde čeká. I přesto musíme zmínit alespoň ty nejoblíbenější z nich, které naši zákazníci často a právem vyhledávají.

Vanilla Powder

Tento niche parfém ztělesňuje jednoduchost a sofistikovanost v každé kapce. Jeho jemná kombinace vanilky s lehkými dřevitými tóny vytváří harmonický balzám pro vaše smysly. Vanilla Powder je ideální volbou pro ty, kteří hledají vůni, která je zároveň intimní, elegantní a nadčasová. Uchvátí vás svou neodolatelnou přitažlivostí a unikátním charakterem, který vyjadřuje individualitu a jemný vkus.

vanilla-powder

Jeden z nejoblíbenějších parfémů zahalený do přírodní vanilky z Madagaskaru.

 

Acne Studios par Frédéric Malle

Hit letošního roku – parfém z dílny módního domu Acne Studios a parfemářství Editions de Parfums Frédéric Malle. Tato vůně kombinuje klasické složky netradičním způsobem, a dosahuje tak naprosté výjimečnosti. Hlavní složkou jsou aldehydy doplněné květinovými tóny a kadidlem. Jedná se o výraznou vůni s hmatatelnou a nezaměnitelnou stopou designérského studia.

acne-studios-par-frederic-malle

Výrazná vůně s jemnou duší a minimalistickým vzhledem.



Portrait of a Lady

Portrait of a Lady je neodolatelný niche parfém, který zosobňuje smyslnost a eleganci. Tato unikátní vůně z domu Editions de Parfums Frédéric Malle okouzluje smysly svou bohatou kombinací růže, pačuli a kořeněných tónů. Každá kapka této vůně vypráví příběh o síle a sofistikaci, která osloví každého, kdo hledá výjimečnou a nezaměnitelnou esenci. Portrait of a Lady je symbolem luxusu a jedinečnosti, který se stane vaším neocenitelným doplňkem každého momentu.

portrait-of-a-lady

Podstata ženství v nenápadném flakonu.



17 nandan road

17 Nandan Road je bohatá vůně, která spojuje svěží vrchní tóny zelených listů, sicilského citronu a bergamotu s osmantem. Je doplněná jemnými akordy semiše a pižma, ale jako celek tvoří unikátní květinovou esenci s bohatými kontrasty, která je zároveň svůdná a návyková.

17-nandan-road

Nekonečná svěžest v podobě rafinované a silně návykové vůně.

Co doporučuje majitelka VAVAVOOM

Majitelka butiku VAVAVOOM Lucie Levenson se ve světě niche parfémů pohybuje již mnoho let. A ač je výběr těžký, prozradila nám svůj nejoblíbenější, na který nedá dopustit.

lucie-levenson

Nejoblíbenější niche parfém majitelky VAVAVOOM Lucie Levenson. 

 

Zvolila parfém 1001 od Nobile 1942, který je inspirovaný láskou ke knihám a jeho představení proběhlo právě v Brně za účasti italských majitelů značky, Stefanie a Massima Nobile. Vůně obsahuje vzácné a opulentní květinové a orientální složky, navíc v silné koncentraci. Vůně zázvoru a pepře se snoubí s jemnou růží, čajem a papyrusem a šafrán v srdci vůně jí dodá neskutečnou smyslnost.

Parfém i celou značku najdete exkluzivně pouze ve VAVAVOOM. Tak jej přijďte vyzkoušet nebo najít jiný parfém, který sedne právě vám. S výběrem vám rádi poradíme.