Parfém vs. toaletní voda: Vyznejte se v různých typech vůní

Vůně, ve které se cítíme dobře a jen tak nevyprchá? Najít takovou je sen snad každého z nás. Vyznat se ve značkách EdT, EdP, EdC nebo P je ale pro spoustu lidí oříšek, který s sebou přináší mnohdy nepříjemné zápolení s flakony v obchodě. Čím se liší parfém od toaletní vody a kolínské a kdy zvolit jaký typ?

Parfém vs. toaletní voda

Parfém a toaletní voda se často zaměňují. Spoustu krásných vůní si totiž můžete vybrat v obou variantách pod stejným názvem a ve spoustě obchodů je najdete dokonce na stejné poličce. Abyste už neměli potíž určit, co je toaletní voda a co parfém, jednotlivé typy vám představíme.

Sillage vs. projekce parfému

Než začnete s výběrem, vezměte v potaz také sillage a projekci parfému.

  • Siláž parfému (z francouzského slova sillage s významem „stopovat”) označuje voňavou stopu, kterou za sebou zanecháváte po navonění se. Není ale známkou kvality parfému. Její sílu ovlivňují jednotlivé ingredience, které se v průběhu dne uvolňují postupně. Některé složky z hlavy parfému zůstanou spíše na kůži, ingredience ze základu vůně se naopak rozptýlí více do prostoru.
  • Projekce parfému označuje na rozdíl od siláže sílu, tedy dosah vůně. Nezáleží tedy na tom, co cítíme, spíše jak daleko od člověka vůni vnímáme. Pokud musíme přijít blízko, abychom vůni cítili, jedná se o slabou projekci, zatímco pokud vůni cítíme už na dálku, jde o silnou projekci.

 

Parfém: investice, která za to stojí

Parfémy vydrží vonět dlouhé hodiny, na oblečení pak i několik dní. Takovou výdrž ovlivňuje vysoký obsah vonných olejů pohybujících se běžně mezi 20-30 %, což má za následek hustší konzistenci parfému a vyšší cenu. K navonění na celý den nebo večer však stačí jen pár kapek, a tak si delší dobu vystačíte s menším flakónem. Vůni parfému také můžete cítit až na vzdálenost několika metrů – záleží na obsahu alkoholu, který pomáhá vonným esencím v rozptýlení do prostoru. Parfémy jsou velmi oblíbené, ale málokdo je spolehlivě pozná od ostatních vůní. Při výběru se řiďte značkou P, Perfume, Extract či Extrait de Parfum. 

Investovat do kvalitního parfému se rozhodně vyplatí. Pokud se  chcete v davu odlišit, zvolte niche parfémy s kvalitními a neobvyklými ingrediencemi, jako jsou kosatec, cedr, koriandr, kadidlo a další. Mezi oblíbené niche parfémy patří třeba Mon Seul Désir od značky Jul et Mad Paris. Než si však vyberete ten svůj, vyzkoušejte nejdříve několik různých vzorečků dle vlastního výběru, díky kterým rychle zjistíte, který typ vůně vám sedí.

parfem-Mon-Seul-Desir-vavavoom

V parfému Mon Seul Désir inspirovaném tapisérií Dáma a jednorožec ucítíte také pižmo, benzoin nebo vonokvětku. 
 

Toaletní voda: příjemná lehká vůně na celý den

S parfémovou vodou je často zaměňovaná toaletní voda označená jako EdT neboli Eau de Toilette. Je levnější a s výdrží pár hodin je vhodná na každodenní nošení do práce a školy. Za sebou zanechává příjemnou vůni, která se dobře rozprostře do okolí. Oblíbená je zejména pro dominantní hlavu, kterou často tvoří velmi lákavé ingredience.

Rozdíl oproti parfému je v obsahu vonných olejů (běžně 4-10 %) a v síle vůně. Je méně koncentrovaná, tudíž jak dlouho vydrží vonět se odvíjí od reakce s vaší kůží. Někoho potěší častější obnovování vůně v průběhu dne, což může být příjemnější i pro okolí.

parfem-kilian-vavavoom

Nejoblíbenější parfémová voda ve VAVAVOOM navozuje pocit doušku vychlazené coly s limetkou.
 

Toaletní voda vs. parfémovaná voda

Vedle toaletní vody narazíte i na parfémovanou vodu s 8-15 % vonné kompozice, u které ucítíte hlavně srdce vůně. Je méně koncentrovaná než parfém, ale díky většímu podílu vonných olejů vydrží déle než toaletní voda. Parfémovaná voda je vhodná na nošení po celý den, takže ji můžete nosit kdykoliv a kamkoliv. Oproti toaletní vodě za sebou zanechá výraznější vonnou stopu, takže jí oslníte mnohem déle. Na flakónu hledejte značku EdP neboli Eau de Parfum. Vyberte si například jednu z nejoblíbenějších vůní Born to be Unforgettable od značky Kilian Paris.

Parfémovaná a toaletní voda se mohou lišit také složením – dřevité a kořeněné tóny jsou běžně nahrazovány lehčími květinovými vůněmi. Jsme již zvyklí, že úspěšné komerční vůně jsou na trh uvedeny i ve formě lehčí parfémované vody, u niche parfémů je to naopak a na trhu se poté objeví ve variantě EdP. Nicméně záleží na složení vůně a zda je možné ji více koncentrovat nebo posílit srdce vůně další složkou, díky čemuž lépe vyzní vzácné složky. Značka Tauer Perfumes takto uvedla EdP Au Coeur du Desert jako extrakt toaletní vody No 02 L`Air du Désert Marocain.

Parfém vs. parfémovaná voda

Často zaměňované jsou parfém a parfémovaná voda. Rozdíl je zejména v siláži a projekci vůně. Obě dominují silnou siláží, ale u méně koncentrované parfémované vody není tak intenzivní. Totéž platí i u projekce. Čistý parfém je výraznější.

Co je kolínská voda a jak se liší od parfému?

Kolínská vůně je pro někoho druh pánské vůně, ženy ji považují často za vodu po holení (avšak v tomto případě neobsahuje látky pečující o pokožku). Kolínská s označením EdC neboli Eau de Cologne patří mezi nejméně koncentrované vůně s 3-5 % vonných kompozic. Důležitý podíl vůně zde tvoří velké množství alkoholu. I kvůli tomu vyprchá zhruba do 3 hodin, ale skvěle osvěží v parných letních dnech nebo po sportu. I to je důvod, proč právě kolínské koupíte v 150ml flakonech na použití doma a v 30ml balení s sebou do kabelky, abyste se mohli kdykoliv během dne osvěžit.

Oblečte se do dlouhotrvající vůně

Koncentrace parfému by neměla být jediným kritériem při výběru. Vůně se totiž na každém rozvine jinak. Na někom ji cítíte až do večera, kdežto na sobě jen pár hodin. Záleží také na jednotlivých složkách, které mohou být výraznější i v méně koncentrované formě.

Důležitá je i filozofie značky. U některých parfémářů vám vůně prostoupí celým šatníkem, u jiných si zase sestavíte tvz. perfume wardrobe – ráno se navoníte jednou vůní a večer zase jinou.

Nevíte, jak správně vybrat parfém, co vydrží celý den? Poradíme vám na našem blogu nebo osobně na kamenné prodejně VAVAVOOM v Brně, kde si můžete niche parfémy rovnou sami vyzkoušet.

 

Vybrat vůni 

 

Zdroj fotografií: VAVAVOOM, Depositphotos