Pigmentové skvrny: Přirozená vada na kráse

Pokud se vám na obličeji objevily flíčky, které jsou tmavší než odstín vaší pleti, není ihned nutné panikařit. Dost možná se totiž jedná o pigmentové skvrny, se kterými se dá zatočit mnoha způsoby. A ačkoliv se mohou jevit jako velký nepřítel, nic není tak hrozné, jak se zdá. V tomto článku vám napovíme, jak získat svou zdravou a zářivou pleť zpět a jak se proti vzniku skvrn chránit.  

Co jsou pigmentové skvrny a proč se objevují

Pigmentové skvrny jsou nepravidelné tmavé fleky, které se nejčastěji vyskytují na obličeji, ale v mnoha případech také rukou či v dekoltu. Nejsou nijak vystouplé ani nebezpečné, ale také nejsou příliš vzhledné. 

Mohou mít různé odstíny béžové či hnědé, ale ve všech případech jsou tmavší než zbytek pleti. Nejvíce viditelné bývají během letních měsíců, kdy reagují na slunce, ale přes podzim či zimu zase trochu zesvětlají. A co je vlastně způsobuje? 

V některých případech za to může genetika či hormonální změny, ale v naprosté většině je na vině nadměrné vystavování se slunci. Pokud tedy milujete opalování, ujistěte se nejprve, že jste udělali maximum pro to, aby byla vaše pokožka dostatečně ochráněná – ideálně krémem či tělovým mlékem s SPF.

 

Co je melasma a stařecké skvrny?

Pigmentové skvrny vznikají v určitých situacích vlivem hormonální nerovnováhy. A jsou to právě hormony, které mají nejčastěji na svědomí typ pigmentových skvrn zvaných melasma. Melasma je typ hyperpigmentace, která se u žen často vyskytuje v těhotenství a způsobuje flíčky zejména na obličeji. Někdy se této reakci přezdívá také „těhotenská maska”. Pozitivní na tom však je, že po porodu u většiny žen zase zmizí. 

Druhou kategorií pigmentových skvrn jsou právě sluneční skvrny, kterým se dá sice do určité míry předejít, ale jakmile se objeví, samy od sebe jen tak nezmizí. Jsou proto nejrozšířenějším typem a objevovat se mohou kromě obličeje i na dalších částech těla, které jsou nejčastěji vystavované slunečnímu záření. Je proto logické, že se tyto sluneční skvrny často vyskytují u starších lidí, kteří během svého života strávili na slunci podstatně více času. Proto se také někdy označují jako „stařecké skvrny”.

 

Jak pigmentovým skvrnám předcházet a jak se jich zbavit

Než aby se hyperpigmentace objevila, je lepší jí nejprve zkusit předejít. Vzhledem k tomu, že za ni nese zodpovědnost převážně sluneční záření, které způsobuje zvýšenou hladinu melaninu, je na místě se před ním co nejvíce chránit. Třeba i různým ochranným oblečením nebo pokrývkou hlavy

Pokud už se vám však na pleti objevily, nezoufejte. V dnešní době totiž existuje řada způsobů, jak se jich částečně nebo úplně zbavit. Vše však záleží na jejich velikosti a intenzitě zabarvení.

 

Kosmetika, která znovusjednotí vaši pleť

Pokud hledáte produkt, který opravdu funguje na pigmentové skvrny, ve VAVAVOOM jste na správné adrese. Vyberte si z široké nabídky pleťových produktů, jako jsou krémy, ale také masky, séra nebo tonika. Ty mají za cíl skvrny zesvětlit a odstín pleti znovu sjednotit. Klíčem k úspěchu těchto produktů je však jejich pravidelné a důsledné používání. Zařaďte je proto do své každodenní pleťové rutiny a uvidíte, že se to vyplatí.

Z kategorie krémů na pigmentové skvrny nemůžeme než doporučit Daily Shield SPF 50 od značky Pestle & Mortar, který má kromě schopnosti skvrny zesvětlovat také širokospektrální UV ochranu. Je vhodný na každodenní použití a zanechá vaši pleť krásně vyplněnou, prozářenou a chráněnou před celou řadou externích vlivů.

daily-shield-spf-50

Chraňte svou pleť před sluncem po celý den.


Pokud však máte svůj oblíbený krém, kterého se nechcete vzdát, ale zároveň chcete proti pigmentovým skvrnám účinně bojovat, vyzkoušejte pleťové tonikum NMF s kyselinou mléčnou. To vám pomůže znovu sjednotit tón pleti a zároveň hloubkově hydratovat vaši pokožku a odstraňovat odumřelé kožní buňky. Tonikum je vhodné i pro suchou a citlivou pleť a připraví ji na aplikaci dalších produktů. 

nmf
Dopřejte své pleti dokonalou péči.


Další variantou boje proti pigmentovým skvrnám je například rozjasňující maska Glow Mask od Susanne Kaufmann, která zároveň okamžitě oživí a projasní unavenou pleť a dodá jí potřebné živiny. Díky obsaženým anti-aging ingrediencím navíc i podpoří regeneraci pokožky a mladistvý vzhled.

glow-mask-susanne-kaufmann

Hýčkejte se a dopřejte si domácí péči na té nejvyšší úrovni. 

Kdy je čas na chemický peeling nebo laserové ošetření

Další, ale poměrně invazivnější metodou léčby pigmentových skvrn, je chemický peeling či laserové ošetření. Při peelingu skvrny zcela zmizí, protože kyseliny, které jsou v něm obsažené, rozpustí jejich vnější vrstvu. Při laserovém ošetření zase dochází ke zničení skvrn přímo laserovým paprskem. Ačkoliv se jedná o rychlejší způsoby, jak s hyperpigmentací zatočit, k těm nejpříjemnějším rozhodně nepatří. 

 

Zatočte s pigmentovými skvrnami společně s VAVAVOOM

Ať už hledáte ten nejlepší krém na pigmentové skvrny nebo chcete poradit s výběrem toho správného produktu právě pro váš typ pleti, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám v oblasti péče o pleť poradíme a doporučíme to nejlepší řešení. 

Pokud chcete nechat profesionální péči na nás, neváhejte navštívit také náš salon, kde vám doporučíme ošetření pleti na míru. Pro odstranění pigmentových skvrn je vhodné ošetření Glow, které využívá právě některé z již zmíněných produktů.



Chci se zbavit pigmentových skvrn