Co je SPF a proč jej zařadit do své skin care rutiny?

 
Ve světě koluje mýtus, že SPF krém na obličej má význam používat pouze během léta a na písčitých plážích. To však není tak úplně pravda. Používat bychom jej měli v naší pleťové kosmetice celoročně, a to hlavně kvůli škodlivým UV paprskům, které mají schopnost naši pokožku nejen spálit, ale také přispět ke vzniku rakoviny kůže či pigmentových skvrn. Jak tedy vybrat ten správný produkt pro váš typ pleti a jak jej správně používat?

Jak funguje SPF?

V první řadě si povíme, co přesně SPF faktor vlastně je a na jakém principu funguje. Zkratka SPF pochází z anglického spojení Sun Protection Factor, ale v mnoha případech se můžeme setkat také se zkratkou OF (ochranný faktor). 

Po kontaktu s pokožkou se chová jako neviditelný štít a odráží nebo absorbuje UV záření. Tato ochrana proti slunci sice nikdy není stoprocentní, ale platí samozřejmě pravidlo, že čím vyšší je ochranný faktor, tím vyšší je i samotná ochrana. Konkrétně vypovídá o tom, po jak dlouhé době od nanesení hrozí spálení. V praxi to funguje takto:

SPF 15 chrání kůži z 93 %

SPF 30 chrání kůži z 97 %

SPF 50 chrání kůži z 98 %


Pro co nejdéle trvající efekt doporučujeme obnovovat vrstvu SPF přibližně každé 2 hodiny a samozřejmě se snažit co nejvíce vyhýbat přímému slunečnímu svitu. Ačkoliv výše ochranného faktoru často svádí k domněnce, že je díky němu naše pleť bezpečně chráněna po celý den a můžeme se na slunci pohybovat bez rizika, opak je pravdou. Mnohdy se totiž stává, že se více spálíte v případech, kdy jste použili vyšší faktor – paradoxně totiž dochází k falešnému pocitu bezpečí a na přímém slunci se zdržujete o to déle. 

V takových případech je proto lepší sáhnout klidně po nižším faktoru a dodržovat bezpečné zásady pohybu na slunci

kosmetika-s-spf

Dnes již existují produkty s SPF v mnoha podobách. Nejen jako mastné bílé krémy.

UVA a UVB: v čem tkví rozdíl?

Než sáhnete po prvním ochranném SPF na obličej, ujasněte si nejprve funkci, kterou od něj očekáváte. Běžný denní krém s SPF totiž pokožku chrání pouze před UVB, což je typ záření, který proniká jen do vnějších vrstev pokožky a přímo způsobuje její spálení.

Oproti tomu UVA záření má tendence proniknout hlouběji a dělat neplechu v místech, kde se tvoří elastin a kolagen. Díky tomu je tento typ záření zodpovědný za předčasné stárnutí pleti, ačkoliv se dokáže skrýt za nenápadné a mnohdy líbivé efekty – hnědnutí kůže. Ve skutečnosti se totiž jedná pouze o obrannou reakci pleti na UVA záření, která v konečném důsledku přináší mnoho zdravotních rizik

Při výběru denního krému s SPF či jiných produktů, jako jsou primery či krémy na ruce proto vybírejte ideálně takové, které nabízí širokospektrální ochranu před oběma typy UV záření. Třeba jako Plumscreen od značky Le Prunier, který nabízí nejen komplexní ochranu před sluncem, ale je také organický, hypoalergenní a bohatý na antioxidanty.


Jak vybrat SPF pro váš typ pleti?

Ať už je vaše pleť tmavší nebo světlejší, na potřebu její ochrany to nemá příliš velký vliv. Tmavší pleť totiž potřebuje před škodlivými paprsky chránit úplně stejně jako ta světlá. Ideálně alespoň s SPF 30. Pokud však patříte do skupiny se světlejším typem pleti, krém s SPF byste měli mít vždy u sebe a v případě potřeby jeho vrstvu doplnit.

Ačkoliv má mnoho z nás už od dětství z mastných opalovacích krémů trauma, dnes jsou k dostání v mnoha variantách, které na kůži prakticky ani neucítíte. Kromě SPF krémů na obličej můžete svou pokožku chránit také pomocí SPF primeru (podkladová báze) nebo pomocí SPF séra, které vám zajistí na tváři ochranný film úplně stejným způsobem. Některá tato séra už jsou navíc i tónovaná a jsou tak ideální volbou zejména pro letní měsíce – krásně totiž sjednotí pleť a zároveň jí dodají i potřebnou ochranu. 

denni-krem-s-spf

Kosmetiku s ochranným faktorem doporučujeme aplikovat každé ráno. 


Jak SPF používat?

Teď už víte, jaké existují typy SPF produktů i na co je který z nich dobrý. Aby však byla jejich ochrana před sluncem co nejkomplexnější, je potřeba dodržovat správné zásady jejich používání. 

Ideální je používat produkty s ochranným faktorem hned ráno a pravidelně je zařazovat do vaší ranní rutiny. A to nejen během léta, ale v průběhu celého roku. Až 80 % slunečního záření totiž proniká i přes mraky a na naši pleť působí stejně negativně jako během horkých dní. Nezapomínejte kromě obličeje pečovat také o své ruce či rty, které jsou škodlivému záření vystaveny úplně stejně. 

Díky široké paletě pleťových produktů s SPF se dnes již nemusíte bát používat po jejich aplikaci také make-up nebo jinou dekorativní kosmetiku. Pokud vám však kombinace klasického SPF krému s líčidly nesedí, můžete sáhnout třeba po sérech od značky RMS, které lze díky jejich tónování použít jak samostatně tak i jako podklad právě pod make-up. Zejména během léta jsou tak tato séra ideální volbou, protože pleť sjednotí, rozjasní a díky SPF faktoru navíc i ochrání.

Méně je více

Ačkoliv jsou všechny tyto produkty takový malý zázrak, s jejich používáním to nepřehánějte. Například na noc se totiž moc nehodí. Jednak samozřejmě proto, že pleť v noci není vystavena UV záření, ale také proto, že tyto krémy neobsahují potřebné složky, které pomáhají naší pleti přes noc regenerovat. Sáhněte proto raději po kvalitním nočním krému, který vaši pleť přes noc vyživí a i během spánku bude bojovat s procesem stárnutí.

Dokonalá péče o pleť je běh na dlouhou trať. Vše, co pro ni potřebujete, však najdete na e-shopu VAVAVOOM, kde se s láskou staráme o vaši krásu a přinášíme produkty, se kterými se budete cítit jedinečně.

Chci pečovat o svou pleť