Přírodní kosmetika: Ta nejlepší péče o pleť


Proč používat přírodní kosmetiku? Argumentů je celá řada a jedním z nejsilnějších je zdravá péče o vaši pleť. Jak poznat přírodní kosmetiku, jaká kritéria musí splňovat, jaké má přírodní kosmetika výhody a co nesmí obsahovat? To všechno a ještě mnohem víc se dočtete v našem článku.

Přírodní kosmetika: Co to přesně je?

Obecně lze říct, že jde o kosmetiku vyrobenou alespoň z 95 % z přírodních ingrediencí, které jsou získávány šetrným postupem, jakým je např. lisování za studena, extrahování, filtrování, destilování, sušení apod. 

Základem přírodní kosmetiky je vysoký obsah rostlinných a bylinných olejů, minerálů, antioxidantů a vitamínů, které jsou maximálně šetrné k pleti. Některé značky dokonce odstraňují z přírodní kosmetiky alergeny, neboť díky vysokému podílu přírodních složek na ně citlivější pleť může zareagovat.

Jaký je rozdíl mezi přírodní kosmetikou a bio kosmetikou 

Můžete se setkat i s pojmem bio kosmetika nebo organická kosmetika. Čím se liší od přírodní kosmetiky? Bio kosmetika je nejen přírodního původu, ale navíc jsou veškeré její složky produkty ekologické zemědělství, tj. pocházejí z plodin pěstovaných bez použití chemikálií, umělých hnojiv atd.  
 

Proč přírodní kosmetika a jaké má výhody?

  • Přírodní i organická kosmetika představuje špičkovou péči o pleť. Díky svému složení a hydratačním složkám na rostlinné bázi je šetrná k vaší pokožce i vlasům a ze stejného důvodu je vhodná i pro citlivou pleť či dětskou pleť.

  • Používáním přírodní kosmetiky šetříte životní prostředí, jejich zpracování totiž zanechává jen nepatrnou ekologickou stopu. Produkty vznikají v malých sériích a produkty jsou díky tomu vždy čerstvé.

  • Účinnost přírodních kosmetických přípravků je vyšší i z dlouhodobého hlediska díky kvalitě surovin a výživným látkám.

  • Jelikož v přírodní kosmetice najdeme pouze čisté ingredience, neohrožuje vodní ekosystém. Váš přírodní peeling na obličej nebo přírodní tuhý deodorant tedy dělá dobrou službu vám, ale i přírodě.

 

prirodni-kosmetika-susanne-kaufmann-5

Díky tomu, že Susanne Kaufmann jako jedna z mála výrobců přírodní kosmetiky odstraňuje v laboratoři z aktivních látek alergeny, je vhodná i pro citlivou pleť.


Jak poznat pravou přírodní kosmetiku?

Nevěřte pouze pěknému obalu. Na trhu najdete spoustu produktů s neúplnými či zavádějícími informacemi. Důležité je proto důkladně prostudovat složení výrobku. Pokud tedy vybíráte např. přírodní deodorant či přírodní mýdla, hleďte na to, aby výrobek naopak obsahoval rostlinné oleje, extrakty či výluhy z rostlin (hydroláty), esenciální oleje apod.

Nabídka přírodní kosmetiky je v současnosti nesmírně pestrá. Kromě mýdel či šamponů dnes najdete na trhu např. i přírodní řasenku, přírodní lesk na rty, přírodní balzám na rty, přírodní deodorant pro děti nebo dokonce přírodní vonné tyčinky.


Co přírodní kosmetické přípravky nesmí obsahovat

Výrobci často zaměňují přírodní kosmetiku za čistou kosmetiku. Čistá kosmetika nesmí obsahovat ropné produkty, syntetické emulgátory či umělá barviva. Dále bio kosmetika nesmí obsahovat ani geneticky modifikované organismy, konzervační látky, pesticidy a nesmí být uměle aromatizovaná.

prirodni-kosmetika-prirodni-kosmetika-susanne-kaufmann-2

Kosmetika s certifikátem CPK obsahuje min. 85 % přírodních složek a výhradně rostlinné produkty ekologického zemědělství.


Certifikáty jsou zárukou kvality i pravosti

Máte přecitlivělou pleť? Pak doporučujeme vybírat z produktů od výrobců, jako je Susanne Kaufmann, kteří z kosmetiky odstraňují alergeny, nebo kteří používají jemnější koncentrace, jako je Pestle & Mortar. 

Jako spolehlivou garanci kvality můžete brát celou řadu mezinárodních a zahraničních certifikátů. Patří k nim například COSMOS Natural a COSMOS Organic, certifikát NaTrue, italský certifikát CCPB, německý certifikát BDIH nebo belgický certifikát ECO Garantie.

Z bohaté nabídky přírodní kosmetiky si můžete vybrat v našem e-shopu VAVAVOOM.

Vybrat kvalitní přírodní kosmetiku